Чөлөөт бүс
Хийн төрөлх өвөрмөц чанартай хүн

Хувь хүн өөрийн төрөлх өвөрмөц чанар буюу хий, шар, бадганы хувь хэмжээг мэдсэнээр түүндээ тохирсон идээ ундаа, явдал мөр, эм, сэтгэл заслын үйлийг цаг улирлын хувиралд шүтэн зохицуулж чадваас эрүүл орших, урт наслах боломжтой.
Монголын уламжлалт анагаах ухаанд хувь хүний төрөлх өвөрмөц чанарыг хий, шар, бадганы аль нь давамгайлж байгаагаас нь хамааруулан авч үздэг.
Хийн төрөлх өвөрмөц чанартай хүн: Жижгэвтэр, туранхайдуу биетэй, бөгтөр нуруутай, хөхөвтөр зүс царайтай, хөрзгөр, ширүүвтэр арьстай. Зан чанарын хувьд аймхай, дуулах, инээх, наадах, ноцолдох, мөрийцөх, маргалдах дуртай. Нойр багатай, үесүүд нь дуугарах хандлагатай.
Тохирох идээ ундаа: Амтлаг, исгэлэн, давслаг амт бүхий хүнд, тослог, батлаг чадал эрдэмтэй идээ, ундаа буюу хонь, адуу, сарлаг, тахиа, загасны мах, монгол үхрийн борц, үрийн тос, жил өнжсөн цагаан болон шар тос, чөмөгний тос, сармис, сонгино, халгай, гоньд, төмс, лууван зэрэг ногоо, хар будаа, монгол амуу, үнээ, хонь, сарлагийн цагаан идээ, самар, анар, боргоцой зэрэг жимс, сүүтэй цай, хийцтэй цай, тараг, хоолондоо шинцай, лиш, задь, гаа зэрэг хоол амтлагчийг түлхүү хэрэглэнэ.
Эх сурвалж: Нийгмийн эрүүл мэндийн үндэсний төв
Чөлөөт бүс
Хүүхдийн дархлаа сэргээх цэгэн иллэг...
Хүүхдэд зохистой идээ, унд, явдал мөрийг дадуулах нь маш чухал. Хүүхэд, хөгшин хүн хоёр маш их ядардаг талаар уламжлалт анагаах ухааны ном сударт бий.
- Нэг нь өсөж яваа махбод, нөгөө нь өтөлж яваа махбод. Хүүхэд насанд бие махбодын эд, эрхтэн бүрэлдэн томорч, өсөж төлжих үйл явц эрчимтэй явагддаг.
- Эд эрхтнүүд өсөж хөгжих явцад хүүхэд маш их ядардаг учраас зөв хооллож, зөв зохистой амрааж байх хэрэгтэй.
- Хүүхдээ элдэв өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх энгийн арга нь хүүхэддээ цаг гаргаж нуруу, гар, хөлийг нь шар тоё, сүүлний тосоор тосолж, иллэг хийж, тайвшруулаад унтуулж амрааж байх нь хүүхдийн дархлаанд маш сайн нөлөөтэй юм.
Чөлөөт бүс
Бүтэн нойрны ач тусыг та мэдэх үү?
Олон улсын судалгаагаар бага болон өсвөр насны хүүхдийг 21.00-22.00 цагийн хооронд унтуулсанаар ачаалал даах чадвартай, тэвчээртэй, ой тогтоолт сэтгэн бодох чадвартай, сэргэлэн цовоо, бүтээмжтэй болж өсдөг байна.
Сургууль амарсан эдгээр өдрүүдэд хүүхдийнхээ бүтэн, чанартай унтуулж, дархлааг нь дэмжээрэй.
Чөлөөт бүс
Аарц махнаас илүү уураг агуулдаг
Өвлийн улиралд хүний биеийн дархлаа суларч вирус, нянгийн халдвараар үүсэх томуу, томуу төст өвчлөл нэмэгддэг. Энэ үед дархлаагаа сайжруулах тэжээллэг хоол хүнс хэрэглэх шаардлагатай.
Бидний уламжлалт хүнс болох аарц нь дархлаа сайжруулж ханиад томуунаас урьдчилан сэргийлэхэд онцгой ач холбогдолтой хүнс юм.
Аарц нь махнаас ч илүү уураг агуулдаг. Түүний хуурай бодисын 50 хувь нь уураг байдаг. Ялангуяа Казейн хэмээх үл орлогдох амин хүчлээр баялаг уураг агуулдаг /нянгаас хамгаалах Т-эс бий болоход оролцдог/ бөгөөд цус төлжүүлэх, биеийн эсэргүүцэл сайжруулах, зарим хорт бодисыг саармагжуулах үйлчилгээтэй.
Мөн С, А, В1, В2, Е, РР аминдэм, Са, Р зэрэг эрдэс бодисыг агуулж байдаг.
Халуун аарц ууснаар биеийн дулаан нэмэгддэг. Ингэснээр дархлааны эсүүдийн үйл ажиллагааг идэвхжүүлдэг. Халуун аарцанд шар тос нэмснээр А, Д, Е аминдэмээр баяжуулах боломжтой.
Аарцыг сүрьеэ, цусны даралт ихсэх, зүрх судасны өвчтэй хүмүүс, жирэмсэн эхчүүд, хөхүүл, бага насны хүүхэд түлхүү хэрэглэх хэрэгтэй.
100 гр аарцанд 23.9 гр уураг, 17 гр тос, 2 гр нүүрс ус, 150 мг кальци агуулдаг. Сүү цагаан идээг хэрэглэхдээ махан хоолноос 2-3 цагийн өмнө, эсвэл дараа нь хэрэглэх нь тохиромжтой.
НИЙГМИЙН ЭРҮҮЛ МЭНДИЙН ҮНДЭСНИЙ ТӨВ
-
Тод зураг2020/05/12
ХӨСҮТ-д эмчлүүлж буй 2 хүний биеийн байдал хүнд байна
-
Тод мэдээ2020/07/23
Тавантолгой-Гашуунсухайтын 267 км төмөр замын 42 км дээд бүтцийг угсарчээ
-
Тод мэдээ2021/01/05
Үхрийн цул мах нэг килограмм нь 12500 төгрөгийн ханштай байна
-
Тод мэдээ2021/10/06
Хөгжиж буй орнуудын 77-гийн бүлгийн сайд нарын уулзалтад оролцов
Сэтгэгдэл